Tilskud af salt og mineraler til husdyr og vildt kan være fremmende for dyrenes tilvækst, mælkeydelse, sundhed og præstationer i øvrigt. Ved fri adgang til sliksten har dyrene selv mulighed for at regulere deres indtag og dermed få deres behov dækket.

Ved udendørs brug af sliksten til husdyr og vildt er det almindeligt kendt, at slikstenen næppe holder mere end et år under åben himmel. Desværre er det ikke dyrenes forbrug, der er skyld i slikstenens korte levetid. Det er derimod vind og vejr, og specielt regnen, der får slikstenen til at opløses, og saltet og mineralerne til at forsvinde.

For at sikre at slikstenen i langt højere grad kommer dyrene til gode har OK Plast i Horsens udviklet en overdækket holder, OK type 132. Låget forhindrer regnen i at ramme direkte ned på slikstenen. Holderen, som monteres på en ubehandlet pæl eller et træ, er gennemtestet af mælkeproducent Brian Madsen, Bjerre Søndermarksgård ved Hornsyld, som hurtigt fik øje på fordelene ved at beskytte slikstenen på den nye måde. – Produktet beskytter effektivt slikstenen mod den værste regn, men også mod solens stråler. Desuden bevirker hullerne i holderens bund, at den salt- og mineralvæske der trods alt dannes, vil trænge ned i den ubehandlede pæl. Her kan dyrene så få glæde af saltet og mineralerne ved at slikke på pælen.

De økologiske køer på Bjerre Søndermarksgård elsker turen hen til det nedsavede træ, hvorpå holderen er monteret. Køerne slikker gerne på både sliksten, stamme og holder. Og de kan roligt slikke løs på det ubehandlede træ og på plastholderen, der er fremstillet af fødevaregodkendte rå- og hjælpestoffer.