Kalvene skal gerne have nogenlunde samme mængde mælkeerstatning

Hos kalve, der går i fællesbokse, eksisterer der en rangordning, hvor de stærkeste kalve bestemmer. Ved restriktiv tildeling af mælkeerstatning indebærer det, at de stærkeste kalve drikker først. Kalve der ikke kan komme til truget får ingen mælk, da kalvene drikker indtil truget er tomt. Ved tildeling af mælkeerstatning i langtrug er det derfor vigtigt, at alle kalve kan komme til truget på en gang. Men selv da kan der være ulemper, som kan give problemer for de svageste kalve.

Det problem løser vi med vores modulopbyggede langkrybbe. Du kan her læse om kalveproducent Peer Nygaard Christensens erfaringer med disse.

 

4 meter langt mælketrug sikrer, at kalvene får mælk samtidigt

Kalveproducent Peer Nygaard Christensen ved Frederikshavn opfeder ca. 1.600 fedekalve om året i ny opførte bygninger. Kalvene købes hos lokale mælkeproducenter. Udover kalvene er der markdrift. De mindste kalve går i fællesbokse med op til 12 kalve per boks. Fronten på boksene er ca. 4 meter lang. I starten får kalvene mælkeerstatning i langkrybbe, som tildeles restriktivt.

For at støtte de svageste kalve mest muligt, valgte Peer derfor OK modulkrybbe nr. 1970. Krybben består af moduler med en længde på 2 meter, som kan boltes sammen til ét sammenhængende langtrug. På gården i Frederikshavn satte man to moduler sammen til ét mælketrug på 4 meter passende til boksens længde. Dertil kommer et sæt ende stykker (OK nr. 1975) for hver 4 meter trug.

Under gårdbesøget berettede Peer:

”Havde jeg valgt flere krybber i stedet for en lang, ville jeg skulle fylde en krybbe ad gangen. De stærkeste kalve ville jo næsten nå at tømme den første krybbe, inden jeg får fyldt den næste. Herefter ville de gå på rov hos de svageste. Så får de svageste ikke nok mælk og kalvene vokser ujævnt. Desuden må der gerne være god plads ved krybben, når man fylder mælk i. Ellers kan det være svært, for ham der fylder truget, at komme til for kalvene”.

Med en lang krybbe på 4 meter sigter Peer efter en mere jævn tilvækst blandt kalvene. Når kalvene har drukket deres daglige mælke ration, fyldes krybberne med foder.

Ophænget til krybberne er lavet af fladjern og hænges over forværkets 1½” rør. Udformningen har Peer selv stået for sammen med sin fodermester og en smed. Både krybbe og ophæng kan tages af for at lette arbejdet med at tømme boksene. Til at tætte modulernes samlinger har man anvendt en sort lim.

Kan også anvendes til andre dyr

Princippet bag krybbe ophænget er rigtig godt. Man ville let kunne lave en version tilpasset mindre rør. Det kunne være et ophæng til 1” rør, som er en mere gængs rørdimension til f.eks. får.

Godkendt kvalitets produkt

Modulkrybberne er i lighed med alle vores andre staldprodukter fremstillet af plastmateriale og hjælpestoffer, der alle er godkendt til fødevarebrug.

Læs mere her om Modulkrybbe 1970

Spørg også efter den modulopbyggede langkrybbe hos din lokale maskinforretning.